Hotell Brudhäll logo

Att göra på Kökar

På Kökar finns naturupplevelser för alla smaker. Cykla till något av öns caféer, vandra på vidunderliga Kalen eller upptäck ytterskärgården med en guidad båtutfärd till Grevens ö Källskär.

Källskär

Hos oss kan du hoppa på en av våra dagliga turer under högsäsong eller beställa en privat tur för Dig och Ditt sällskap, upp till 48 personer.

Båtfärden går genom Kökars vackra ytterskärgård. Guidad vandring över ön Källskär till Friherre Åkerhielms arkitektritade stockhus och medelhavsinspirerad trädgård. Härifrån ses horisonten och vågorna från det öppna havet som slår mot klipporna.
Läs mer

Kökars museum

Vid Kökars museum får du ta del av hur livet såg ut på Kökar förr. Här finns en basutställning ”Ett annat Kökar”, genom en fanatiskt samling fotografier och filmer får du bekanta dig med hur livet på Kökar såg ut under 1800-talet till 1940-talet.
I en lada på området hittar du en båtutställning med gamla båtar och funktionsdugliga motorer, bl.a. Kökars första traktor är utställd här.
På området finns även en stockstuga, en inredd torpstuga och en ladugård med jordbruksredskap. Museet är en upplevelse för alla åldrar.
Museet är öppet dagligen 15.6 – 15.8 kl. 11 – 16.
För grupper finns det möjlighet att besöka museet övriga tider.

Läs mer

Caféer och gårdsbutiker

Prova lokal äppelcider på Peders Aplagård, fynda på hantverksboden och loppisar längs vägen. Stanna upp en kväll i Brudhälls utebar och upplev minglet mellan besökare och skärgårdsbor.
Boka din resa nu

S:ta Annas Kyrka

Kökar kyrka, belägen på Hamnö, är helgad åt Jesu mormor Anna. Den nuvarande stenkyrkan stod färdig år 1784, byggd på ruinerna av den gamla klosterkyrkan. Utseendemässigt har den stått oförändrad i tvåhundra år, endast sakristian har tillkommit år 1876.

Tips! Området vid kyrkan bjuder på en hisnande utsikt. Här är det perfekt att njuta av en picknick i solnedgången.

Boka din resa nu

Fågelskådning

Kökar är ett fågelparadis som i många år har lockat fågelskådare från öst och väst. Under de senaste åren har det byggts 6 nya fågelplattformar på Kökar. Den stora artrikedomen på Kökar för fågelskådningen till ett nöje både för dem som är allmänt intresserade och för fågelskådarproffsen.
På Kökar finns det ett antal utbildade fågelskådningsguider, tag kontakt så berättar vi mer.

Tips! Fågelplattformarna är även utmärkta utkiksplatser att besöka.

Boka din resa nu

Vandring på vidunderliga Kalen

För den som älskar vandring finns det goda förutsättningar på Kökar. 

Kalen är en av Kökars vackraste vandringsställen, här vandrar du genom storslagen natur, upp på höga berg och ner genom frodiga grönområden. Vandringsleden bjuder även på historiska berättelser om jägare och fiskare som vistades här för ca 3000 år sedan. Intill sjöbevakningsstationen finns rester av ett ryskt kustbatteri från första världskriget och av finländska befästningar, som uppfördes och demolerades i olika omgångar under åren 1939–1945.

Vandringsleden är har tre alternativa start- och slutpunkter, detta ger vandraren möjlighet att välja olika vandringssträckor. På Kalen kan man vandra allt från en halvtimme till en heldag.

Tips! Använd bekväma skor och kläder, ta med dig en picknik till färden.

Vandringskarta

Segling med storbåten Tjutt-tjutt

En vildmarksupplevelse att minnas. Upplev segling i gammal stil med Gunnars storbåt Tjutt-tjutt. Passar sällskap på 2-8 personer, eller med segling och vandring i kombination upp till 16 personer. Kan kombineras med Källskär eller fågelskådning. Väderreservation.
Kontakta oss

Cykla Kökar runt

Upptäck Kökar på cykel, ät Ålandspannkaka på Peders Aplagård, besök öns vackra kyrka på Hamnö och ta del av allt Kökar har att erbjuda. Från cykeln kan du se får, havsörnar och ett och annat rådjur.

Från Brudhälls utebar kan du hyra en cykel. Vi har 1- och 3-växlade cyklar och förstås även barncyklar med hjälmar. Fråga oss i utebaren så hjälper vi dig!
Kontakta oss

Frisbeegolf 

Vid Peders Aplagård 6 km från Brudhäll, hittar du Kökars frisbeegolfbana med 12 hål. Frisbeegolfbanan går genom öppna landskap, välskötta grönområden, omgiven av Peders äppelodlingar. En rolig aktivitet för hela familjen eller kompisgänget!
Läs mer

Jakt och prickskytte

Upptäck dina dolda talanger på Kökars skyttesimulator - 200 m från Brudhäll. Pris 15 €/h och person. Grupp 6–10 personer 70 €/h. Tillgängligt dagligen 12:00-22:00 per bokning.
Kontakta oss

Fåren och djuren

Djurlivet på Kökar är stort. Här finns det kor, får, höns och en stor mängd vilda djur. Det är förekommer ofta att man måste väja för flock rådjur som korsar vägen eller stanna upp för lekande harar. Kökar har även ett stort fågelliv, flera hundra olika sorters fågelarter passerar Kökar årligen.

Sommartid betar fårbonden Joels får längs kulturstigen på Hamnö. Ifall ni stöter på dem får ni gärna umgås med dem en stund, de älskar att äta löv från träden.
Läs mer

Klosterruinerna och kulturstigen

Kökar kyrka, belägen på Hamnö, är helgad åt Jesu mormor Anna. Den nuvarande stenkyrkan stod färdig år 1784, byggd på ruinerna av den gamla klosterkyrkan. Utseendemässigt har den stått oförändrad i tvåhundra år, endast sakristian har tillkommit år 1876.

Tips! Området vid kyrkan bjuder på en hisnande utsikt. Här är det perfekt att njuta av en picknick i solnedgången.

Läs mer

Otterböte bronsåldersboplats

Nedanför berget Otterböte finns en unik säljägarboplats från yngre bronsåldern. Här finns rester av nio runda hyddor, flera avskrädeshögar och en liten brunn.

Till Otterböte tar du dig via en ca 600 meter lång gångstig från Hamnövägen.

Otterböte beboddes av säljägare söderifrån som kom norrut på säljakt om vårarna. Detta vet vi tack vare de talrika fynd av lerskärvor som hittats vid utgrävningar. Leran i dessa skärvor härstammar från Östersjöns södra kuster i norra Polen och på Bornholm. Kärlens väggar har också avtryck av odlingsväxter, vilket visar att de tillverkats i en jordbruksmiljö.

Visste du att, Otterböte är en av Nordens mest kända boplatser från bronsåldern

Vandringskarta

Att göra på Brudhäll

Hos oss på Brudhäll hittar du ett stort utbud av aktiviteter för stora och små.
Läs mer
crossmenuchevron-down
fiSuomi
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram